Hösten 2008 köpte vi den här kolonin. Sedan dess försöker vi att med olika projekt - små och stora - förändra kolonin och göra den till vår egen.
Kolonin är belägen i Lund och vi vill att det ska synas i stilen. Den stora köksträdgården har därför fått formen av en formell klosterträdgård (Lund myllrade ju av kloster under medeltiden).
På den här bloggen kan du följa våra projekt och framväxten av en lundensisk koloni.
Välkommen!

söndag 22 augusti 2010

Rothoffska kolonin i Landskrona

Igår var jag på Trädgårdsgillet i Landskrona för att inspireras och kanske köpa något. Ja, alltid är det väl något som trillar ner i kassen…

Ett besök på Rothoffska kolonin hanns ju också med.

P8244089

Rothoffska kolonin i Landskrona är en museikoloni. Sveriges enda. Den byggdes 1903 och ligger i Citadellets koloniområde.

De första ägarna var Anton och Hilma Rothoff som använde kolonin för att odla potatis. Då fanns det bara en pytteliten stuga, men som senare byggdes till med ett litet kök, en veranda och en liten källare. Under 40-talet odlade sönerna grönsaker och blommor, framför allt rosor och perenner. Fortfarande idag, sedan Landskrona Kulturnämnd tagit över kolonin, finns rosor, perenner och ett köksland med bland annat kallbänkar. Trädgården odlas förstås helt ekologiskt.¨P8244091

Två bilder tar jag med mig som inspiration från besöket på Rothoffska. Den första bilden visar ett kryddland på höjden som skapats med hjälp av en träram, ett armeringsnät och en fiberduk. Den andra bilden visar läckra smultronplantor i en gammal stor.

Idag har jag varit ute i ösregnet och planterat gårdagens inköp. Bland annat blev det några plantor Rosenflockel och några doftande Anisisop.

1 kommentar:

  1. Hej, hittade precis hit. Har tittat runt lite och tycker att det ska bli spännande att följa era projekt. =)
    /Marie

    SvaraRadera