Hösten 2008 köpte vi den här kolonin. Sedan dess försöker vi att med olika projekt - små och stora - förändra kolonin och göra den till vår egen.
Kolonin är belägen i Lund och vi vill att det ska synas i stilen. Den stora köksträdgården har därför fått formen av en formell klosterträdgård (Lund myllrade ju av kloster under medeltiden).
På den här bloggen kan du följa våra projekt och framväxten av en lundensisk koloni.
Välkommen!

torsdag 24 juni 2010

Luffarslöjd

Idag har jag gjort mitt första försök att luffarslöjda. Det blev en krok till kolonin.

Luffarslöjdens ursprung finner vi under 1600-talet i södra Europa då lerkärl lagades med hjälp av ståltråd. Ofta var det kringvandrare som i utbyte mot mat eller övernattning gjorde detta. Tekniken utvecklades till att bli rent trådarbete. Senare spred sig tekniken till Skandinavien och kom då att kallas luffarslöjd.
Med hjälp av ståltråd och några tänger tillverkades saker som blev mycket efterfrågade på landsbygden. Detta gav upphov till trådverkstäder och försäljning på gator och marknader.
Genom bland annat postorder kunde man senare beställa olika trådprodukter som till exempel klädhängare, mattpiskor, krokar, ljusstakar och växtstöd. Produkterna rostade och blev därmed svåra att rengöra, då de ofta tillverkades i förtennad stål. Det gjorde att rostfri plåt och senare även plast konkurrerade ut många trådprodukter under 1900-talet. Följden blev naturligtvis att många verkstäder fick läggas ner.

På senare tid har fler börjat uppskatta handarbetade bruksföremål istället för industritillverkade. Och trådarbetena kan ju vara underbart vackert dekorerade med spiraler, rosetter och små klockor. Kanske får luffarslöjden en liten välförtjänt come back?

1 kommentar: