Hösten 2008 köpte vi den här kolonin. Sedan dess försöker vi att med olika projekt - små och stora - förändra kolonin och göra den till vår egen.
Kolonin är belägen i Lund och vi vill att det ska synas i stilen. Den stora köksträdgården har därför fått formen av en formell klosterträdgård (Lund myllrade ju av kloster under medeltiden).
På den här bloggen kan du följa våra projekt och framväxten av en lundensisk koloni.
Välkommen!
Kolonin är belägen i Lund och vi vill att det ska synas i stilen. Den stora köksträdgården har därför fått formen av en formell klosterträdgård (Lund myllrade ju av kloster under medeltiden).
På den här bloggen kan du följa våra projekt och framväxten av en lundensisk koloni.
Välkommen!
tisdag 29 juni 2010
Blommor i ram
måndag 28 juni 2010
söndag 27 juni 2010
Anslagstavla


Idag gjorde jag en utflykt till loftet på kolonin. Vi har massor av spillvirke av olika slag där uppe. Jag hittade några grönmålade läkt som jag fogsvansade till och skruvade ihop. Med hjälp av kycklingnät blev det en smart anslagstavla till bland annat fröpåsar.
Jag tycker att det blev en romatisk touch på den här lite grova anslagstavlan (jag gjorde mig inte möda att plocka fram sandpapper precis). Det grova bryter också av snyggt mot allt det rosa inne i stugan.
fredag 25 juni 2010
Midsommar!
torsdag 24 juni 2010
Luffarslöjd
Luffarslöjdens ursprung finner vi under 1600-talet i södra Europa då lerkärl lagades med hjälp av ståltråd. Ofta var det kringvandrare som i utbyte mot mat eller övernattning gjorde detta. Tekniken utvecklades till att bli rent trådarbete. Senare spred sig tekniken till Skandinavien och kom då att kallas luffarslöjd.
Med hjälp av ståltråd och några tänger tillverkades saker som blev mycket efterfrågade på landsbygden. Detta gav upphov till trådverkstäder och försäljning på gator och marknader.
Genom bland annat postorder kunde man senare beställa olika trådprodukter som till exempel klädhängare, mattpiskor, krokar, ljusstakar och växtstöd. Produkterna rostade och blev därmed svåra att rengöra, då de ofta tillverkades i förtennad stål. Det gjorde att rostfri plåt och senare även plast konkurrerade ut många trådprodukter under 1900-talet. Följden blev naturligtvis att många verkstäder fick läggas ner.
På senare tid har fler börjat uppskatta handarbetade bruksföremål istället för industritillverkade. Och trådarbetena kan ju vara underbart vackert dekorerade med spiraler, rosetter och små klockor. Kanske får luffarslöjden en liten välförtjänt come back?
tisdag 22 juni 2010
Inspiration till inspiration
Ikväll har vi myst lite på kolonin med matjes, gräddfil, nypotatis (fast inte vår egen ännu) och egen gräslök. Mums. Vi avslutade med lite krocketspel. Ingen av oss kom visserligen ihåg hur man spelar krocket, men det var kul ändå.
I eftermiddags var jag på biblioteket med mina kottar och passade på att länsa hyllorna på böcker som inspirerar till små och stora koloniprojekt. Det är bland annat en bok om luffarsmide, så vi får se vad det kan bli av det. Förmodligen är det som med drejning: det ser förbaskat enkelt ut, men är rätt pilligt ändå.
Medan vi roar oss och arbetar på kolonin sitter vår bröllopsresekokosapa under päronträdet och är sig lik.
Fågelbad och pioner
söndag 20 juni 2010
Köksträdgård, juni 2010
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)